Marieta  Marecka

Tarta z porami i kozim serem


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

odsłon: 721

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki pszennej

50 g zmielonych orzechów laskowych

100 g masła w temperaturze pokojowej

1 jajo

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka tymianku

 

Farsz:

180 g roladki sera koziego, np. Soignon lub podobnego

2-3 młode pory (tylko biała część)

2 łyżki żurawiny suszonej

2 łyżki orzeszków piniowych

sól

pieprz

2 łyżki masła

2 jaja

150 ml gęstej śmietany

kilka gałązek świeżego tymianku

kilka gałązek świeżego oregano

150 g białego, lekkiego wina

1 ząbek czosnku w łupinie

 

 

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i szybko miksujemy, aż ciasto zacznie sklejać się w kulę. Można też zrobić ciasto ręcznie: wysypujemy na stolnicę mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, tymianek i sól. Na środku robimy dołek, wlewamy do niego rozkłócone jajo i na około układamy kawałki masła. Rozcieramy składniki w dłoniach robiąc kruszonkę lub „zarabiamy” ciasto nożem. Sklejamy w kulę i wkładamy do lodówki owinięte folią spożywczą.

Pory dokładnie myjemy, odkrawamy zielone części i część dolną z wąsami. Przekrawamy na pół i raz jeszcze na pół i możemy ponownie przepłukać, żeby pozbyć się piasku. Paski pora kroimy na długość ok. 7 cm.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ząbek czosnku razem z łupiną i dodajemy pory. Na niedużym gazie przesmażamy, aż zmiękną, ok. 2-3 minut. Podlewamy winem, dodajemy listki tymianku i żurawinę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż płyn odparuje.

Ser kozi kroimy w plastry, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy na całej powierzchni, a jaja ze śmietaną łączymy dokładnie za pomocą rózgi.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przestudzane pory układamy na dnie ciasta, dosypujemy podprażone na suchej patelni orzeszki pinii i przykrywamy plastrami sera koziego. Przyprawiamy dodatkową porcją świeżo mielonego pieprzu i listkami oregano i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 30 -35 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Podajemy na przystawkę lub jako danie główne z lekką, zieloną sałatką.


powrót

Podobne przepisy

Key lime pie - tarta limonkowa
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta cebulowa na kasztanowym cieście
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta czekoladowa ze spodem bez pieczenia
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.