Emeril Lagasse

Tarta z pomidorami i cebulą


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z pomidorami i cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki farszu

1 jajo

1 kg dojrzałych pomidorów bez skórki

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

40g tartej bułki

4 łyżki stołowe majonezu

85g cebuli pokrojonej w piórka

¼ łyżeczki świeżych liści tymianku

2 łyżki stołowe liści bazylii

40g startego sera fontina

40g startej mozzarelli

2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki stołowe startego parmezanu



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Rozwałkować kruche ciasto na desce oprószonej mąką tak, aby placek wypełnił formę do tart o średnicy 22-25 cm. Włożyć placek do formy i równo przyciąć brzeg. Schładzać przez pół godziny. Wyłożyć folią aluminiową, wsypać fasolki do pieczenia i piec 12-15 minut, aż brzegi będą złociste. Zdjąć fasolki i folię, wstawić do piekarnika na kolejne 3-5 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na metalową kratkę do ostygnięcia. Oddzielić żółtko od białka. Odłożyć żółtko do farszu. Białko ubić lekko widelcem, następnie pędzelkiem posmarować wierzch ciasta i zostawić do wystygnięcia. Pokroić pomidory w plastry o grubości 0,5 cm. Posypać solą i pieprzem. Na ciasto wsypać 1/3 tartej bułki. W misce wymieszać majonez z żółtkiem i połową tartej bułki na gładką masę. Na cieście ułożyć warstwę z połowy plastrów pomidorów. Następnie posypać połową cebuli. Polać połową masy majonezowej, posypać połową tymianku i bazylii, serów fontina i mozzarella. Posypać połową reszty bułki tartej, nałożyć resztę plastrów pomidorów, cebuli, serów, masy majonezowej i ziół. Posypać resztą bułki tartej, skropić oliwą, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec, aż wierzch będzie złocisto brązowy około godziny i kwadransa. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na pół godziny. Pokroić i podawać. Można serwować ciepłą albo o temperaturze pokojowej.



Składniki ciasta

140 g mąki

2 łyżeczki esencji Emerila

½ łyżeczki soli

225 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

3-4 łyżek stołowych zimnej wody



Przygotowanie

W misce lub malakserze posiekać mąkę, esencję, sól i masło, aż będzie przypominać zacierki. Nie wyłączając silnika wlewać stopniowo wodę, aż powstanie kula ciasta. Przełożyć na oprószoną mąką deskę i rozpłaszczyć. Schładzać w lodówce przez noc albo co najmniej przez godzinę. Wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonej mąką desce do pożądanego rozmiaru.



Esencja Emrila „Przyprawa Kreolska”

2 ½ łyżki stołowej papryki

2 łyżki stołowe soli

2 łyżki stołowe czosnku w proszku

1 łyżka stołowa czarnego pieprzu

1 łyżka stołowa cebuli w proszku

1 łyżka stołowa pieprzu kajeńskiego

1 łyżka stołowa suszonego oregano

1 łyżka stołowa suszonego tymianku



Przygotowanie

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.



© Emeril Lagasse

powrót

Podobne przepisy

Żółta sałatka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Słodko–kwaśne curry z zielonych pomidorów
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.