Tarta z pomidorami i cebulą

Tarta z pomidorami i cebulą
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Emeril Lagasse

Seria kulinarna:
Esencja smaku Emerila (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:


Składniki farszu
1 jajo
1 kg dojrzałych pomidorów bez skórki
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
40g tartej bułki
4 łyżki stołowe majonezu
85g cebuli pokrojonej w piórka
¼ łyżeczki świeżych liści tymianku
2 łyżki stołowe liści bazylii
40g startego sera fontina
40g startej mozzarelli
2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki stołowe startego parmezanu

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Rozwałkować kruche ciasto na desce oprószonej mąką tak, aby placek wypełnił formę do tart o średnicy 22-25 cm. Włożyć placek do formy i równo przyciąć brzeg. Schładzać przez pół godziny. Wyłożyć folią aluminiową, wsypać fasolki do pieczenia i piec 12-15 minut, aż brzegi będą złociste. Zdjąć fasolki i folię, wstawić do piekarnika na kolejne 3-5 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na metalową kratkę do ostygnięcia. Oddzielić żółtko od białka. Odłożyć żółtko do farszu. Białko ubić lekko widelcem, następnie pędzelkiem posmarować wierzch ciasta i zostawić do wystygnięcia. Pokroić pomidory w plastry o grubości 0,5 cm. Posypać solą i pieprzem. Na ciasto wsypać 1/3 tartej bułki. W misce wymieszać majonez z żółtkiem i połową tartej bułki na gładką masę. Na cieście ułożyć warstwę z połowy plastrów pomidorów. Następnie posypać połową cebuli. Polać połową masy majonezowej, posypać połową tymianku i bazylii, serów fontina i mozzarella. Posypać połową reszty bułki tartej, nałożyć resztę plastrów pomidorów, cebuli, serów, masy majonezowej i ziół. Posypać resztą bułki tartej, skropić oliwą, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec, aż wierzch będzie złocisto brązowy około godziny i kwadransa. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na pół godziny. Pokroić i podawać. Można serwować ciepłą albo o temperaturze pokojowej.

Składniki ciasta
140 g mąki
2 łyżeczki esencji Emerila
½ łyżeczki soli
225 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
3-4 łyżek stołowych zimnej wody

Przygotowanie
W misce lub malakserze posiekać mąkę, esencję, sól i masło, aż będzie przypominać zacierki. Nie wyłączając silnika wlewać stopniowo wodę, aż powstanie kula ciasta. Przełożyć na oprószoną mąką deskę i rozpłaszczyć. Schładzać w lodówce przez noc albo co najmniej przez godzinę. Wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonej mąką desce do pożądanego rozmiaru.

Esencja Emrila „Przyprawa Kreolska”
2 ½ łyżki stołowej papryki
2 łyżki stołowe soli
2 łyżki stołowe czosnku w proszku
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
1 łyżka stołowa cebuli w proszku
1 łyżka stołowa pieprzu kajeńskiego
1 łyżka stołowa suszonego oregano
1 łyżka stołowa suszonego tymianku

Przygotowanie
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

© Emeril Lagasse

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA