Jacek Sikora

Tarta z pomarańczami


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z pomarańczami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

2 łyżki cukru brązowego

4 pomarańcze

250 g serka twarogowego

laska wanilii

2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych

 

Przygotowanie:

Rozmrożone ciasto układam w tartownicy. W miseczce szybko rozmącę jajko i za pomocą pędzelka rozsmarować je po całej powierzchni. Posypać ciasto 2 łyżkami cukru brązowego i nakłuć całość tarty widelcem, aby ciasto w piekarniku za bardzo nie wyrosło. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Będzie się piekło ok. 20 – 25 minut. Do miseczki z serkiem wcisnąć sok z jednej pomarańczy. Serek roztrzepać z sokiem i miąższem wanilii. Gdy ciasto się upiecze, docisnąć je i odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze wrzucić na chwilę do gotującej się wody, a potem pokroić je w plasterki. Na ostudzone ciasto nałożyć krem i pomarańcze. Całość posypać pistacjami.

powrót

Podobne przepisy

Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ensaimada z morelami i migdałami
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.