Tarta z persymony

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta z persymony
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 persymony fuyu

4 placki ciasta francuskiego

2 łyżki mielonego cynamonu

2 łyżki mielonego imbiru

4 łyżki drobnego cukru

3 łyżki roztopionego masła

1 łyżka miękkiego masła

1 cytryna

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Persymony obrać i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym. Placki ciasta ułożyć w posmarowanych tłuszczem formach. Posmarować roztopionym masłem, posypać połową cynamonu, imbiru i cukru. Ułożyć plastry persymony na cieście. Posypać resztą imbiru, cynamonu i cukru. Równomiernie rozłożyć małe kawałeczki masła. Piec 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Obrócić tartę owocami na dół i zapiekać kolejne 5 minut, żeby się skarmelizowały. Obrócić tartę z powrotem, owocami do góry. Podawać z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.