Mark  Bittman

Tarta z orzechami włoskimi


Przepis z programu Minimalista (odc.40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z orzechami włoskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

110 g masła

plus do wysmarowania formy

1 opakowanie gotowego ciasta kruchego (nie upieczonego)

półtorej szklanki cukru

60 ml śmietanki

2 i pół szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować kawałek folii aluminiowej dwukrotnie większy od rozwałkowanego ciasta, połowę posmarować masłem. Położyć posmarowaną stroną na cieście, obciążyć suchą fasolą lub ryżem (ziaren można użyć ponownie do tego samego celu). Piec 12 minut, zdjąć folię i piec w temperaturze 180 stopni C, aż ładnie się zrumieni, kilka minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na blasze podczas przygotowywania nadzienia. W ciężkim 15-20 cm rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać cukier z łyżką wody, na średnim ogniu. Gotować, od czasu do czasu delikatnie potrząsając rondlem aż cukier się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszać i zeskrobać z boków karmel odporną na gorąco, miękką łopatką. Masa będzie gotowa, kiedy nabierze złotego koloru. Zmniejszyć ogień, ostrożnie włożyć masło i śmietankę. Gotować ciągle mieszając, aż masło się rozpuści i masa będzie jednolita. Dodać orzechy i dużą szczyptę soli (niekoniecznie), rozsmarować na cieście. Chłodzić w lodówce przez ok. godzinę, posypać jeszcze raz solą i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bûche - rolada świąteczna
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.