Tarta z musem cytrynowym

Przepis z programu Martha piecze (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta z musem cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół porcji słodkiego kruchego ciasta ekstra

1 ¼ łyżeczki żelatyny

2 łyżki zimnej wody

1/4 miarki świeżego soku z cytryny

1/2 miarki granulowanego cukru

4 białka jajek

1/2 miarki tłustej śmietany

starta skórka z 1/2 cytryny

kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji (według przepisu poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na placek grubości 3 mm. Wykładamy ciastem wąską prostokątną formę. Nie naciągamy zbytnio ciasta. Palcami albo wałkiem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem. Schłodzimy ciasto aż stwardnieje przez 45 minut.
Wykładamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto zyska złotawy odcień, przez 20 minut. Ostrożnie usuwamy fasolę i papier. Pieczemy tartę aż zyska złoto-brązowy kolor, przez 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W małym rondelku rozpuszczamy żelatynę w wodzie. Wlewamy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu aż żelatyna się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy w misce z wodą z lodem. Masa musi być zupełnie zimna zanim dodamy ją do ubitych białek. W średniej misce ubijamy tłustą śmietaną. Odstawiamy. W mikserze ustawionym na średnie obroty ubijamy białka na pianę. Zwiększamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy pianę z ubitą śmietaną i startą skórką z cytryny. Pilnujemy, żeby piana nie opadła. Przekładamy mus do upieczonego spodu tarty i chłodzimy przynajmniej przez 4 godziny. Dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.