Si King

Tarta z Manchesteru


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tarta z Manchesteru
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

450 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

110 g smalcu

110 g margaryny

szczypta soli

60 g cukru

woda



Krem:

85 ml mleka

3 łyżki kremu custard w proszku

3 łyżki cukru



Nadzienie:

dżem truskawkowy

3 duże banany, pokrojone w plasterki

gęsty krem custard

prażone wiórki kokosowe



Przygotowanie:

Wsypać mąkę i sól do miski, dodać smalec i margarynę, rozetrzeć z mąką. Dodać cukier, wymieszać. Używając noża lub siekacza do wyrabiania kruchego ciasta połączyć mąkę z tłuszczem i cukrem z taką ilością wody, by powstało zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i rozwałkować do rozmiarów formy na tartę. Wyłożyć formę ciastem, starannie dociskając ciasto do dna i ścianek. Ściąć nadmiar ciasta z brzegów. Na cieście ułożyć krążek pergaminu, obciążony fasolą lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu zdjąć pergamin.



Sporządzić krem:

W garnku krem w proszku wymieszać z cukrem, wlać 2 łyżki mleka, wymieszać na gładką masę. Pozostałe mleko podgrzać niemal do temperatury wrzenia, a następnie wlać do mieszaniny kremu, cukru i mleka, cały czas porządnie mieszając. Wstawić garnek na mały gaz, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, następnie zdjąc z ognia i zostawić do ostygnięcia. Upieczone ciasto posmarować dżemem. Na warstwie dżemu ułożyć plasterki bananów. Wyłożyć krem, wyrównać powierzchnię. Wstawić ciasto na noc do lodówki. Przed podaniem posypać podprażonymi w piekarniku wiórkami kokosowymi. Tartę podawać z gęstą śmietanką kremówką.



Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach—nie ma jak u mamy”





powrót

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.