Tarta z malinami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

miarka mleka

pół laski wanilii

3 żółtka

ćwierć miarki cukru

2 łyżki mąki

łyżka likieru malinowego

ćwierć miarki gęstej śmietany

ciasto do tarty, 23 cm średnicy

 

Przygotowanie:

Wlać mleko do rondla. Rozciąć laskę wanilii, wrzucić do mleka, wyskrobawszy uprzednio nasionka do rondla. Lekko zagotować, przykryć i odstawić na 10 minut. Utrzeć żółtka z cukrem, żeby zjaśniały. Wmieszać mąkę. Usunąć wanilię z mleka i wmieszać je stopniowo do masy. Przelać wszystko do rondla, zagotować i gotować przez minutę. Zdjąć z gazu i wmieszać likier malinowy. Przecedzić do miski, zakryć ją folią i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do masy.
Rozłożyć równą warstwą krem w cieście. Posypać malinami.




UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.