Katia Roman-Trzaska

Tarta z kozim serem i pomidorami


Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 9175

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

70 ml mleka

1 jajko

około 1 łyżka koziego sera, najlepiej łatwo kruszącego

pomidor

olej

sól

bazylia

Ciasto

4 łyżki mąki

1 łyżka masła

¼ łyżki oleju

sól

3 łyżeczki wody

Przygotowanie:

Wsyp 4 łyżki mąki do miski, pośrodku zrób dziurkę i wlej do niej 1 łyżkę masła, ¼ łyżeczki oleju oraz szczyptę soli. Palcami ugnieć ciasto tak, by powstała kula, dodaj troszkę wody, by ciasto się połączyło. Odłóż, by ciasto „odpoczęło”. Wysmaruj foremkę olejem. Do miski wbij jajko i wymieszaj widelcem ok. 2 minut. Dodaj mleko i szczyptę soli do jajka i ponownie wymieszaj. Posyp stół i wałek mąką. Rozwałkuj ciasto, aż kółko będzie miało ½ cm grubości (czyli nie będzie za cienkie). Włóż ciasto do foremki. Nakłuj parę razy widelcem. Do foremki włóż kozi ser i pomidor. Zalej jajkiem z mlekiem. Dodaj resztę sera i listki bazylii. Włóż tartę do piekarnika na ok. 18-20 minut. Po wyjęciu odczekaj ok. 5 minut i wyjmij z foremki. Jedz na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Imbirowe ziemniaki
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.02)pure z fasoli z sardelami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

majster

postów: 13

17.12.2010 12:55

CYTUJ

super przepis! polecam!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.