Marieta  Marecka

Tarta z kaszanką, gruszką, karmelizowanymi szalotkami i orzechami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

odsłon: 604

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

100 g mąki gryczanej

100 g maki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 2 łyżki gęstej śmietany

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego rozmarynu

1 jajo

100 g masła

 

Farsz:

4 kaszanki

1 gruszka

6 szalotek

½ szklanki orzechów włoskich

sól

pieprz

1 łyżeczka majeranku

1 płaska łyżeczka ostrej papryki

2 jaja

150 ml śmietany gęstej

ok. 2 łyżki masła

2 łyżki oleju

1 łyżka miodu

 

 

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wsypujemy do malaksera lub wysypujemy na stolnicę mąkę, robimy w na środku dołek, do którego wlewamy rozkłócone jajo z łyżką śmietany. Na około układamy kawałki masła i rozcieramy składniki palcami. W malakserze miksujemy wszystko, aż masa zacznie się sklejać w kulę, w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. Zawijamy kulę w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.

Szalotki kroimy na ćwiartki i przesmażamy na maśle aż lekko pociemnieją i zmiękną, doprawiamy je łyżką miodu i szczyptą soli. Gruszki kroimy w drobną kostkę i na koniec smażenia cebulki dodajemy je na patelnię, krótko razem przesmażamy, doprawiamy pieprzem i ściągamy do wystudzenia.
Kaszankę obieramy z flaka, kroimy na mniejsze kawałki i na oleju przesmażamy. Dodajemy majeranek, ostrą paprykę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy cebulkę z gruszką i orzechy włoskie, które warto wcześniej obrać ze skórek. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Ciasto na spód do tarty rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tart i nakłuwamy. Przestudzoną masę z kaszanki rozkładamy na cieście i zalewamy jajami rozkłóconymi z 150 ml śmietany. Wstawiamy do pieca na ok. 45 minut. Serwujemy na gorąco lub po wystudzeniu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.