Gieno Mientkiewicz

Tarta z gruszkami i Lazurem


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

odsłon: 2351

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 dag sera Lazur błękitny

1 szklanka mąki

5 dag masła

1 jajo

¼ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 gruszki

1 owoc granatu

2 łyżki miodu kwiatowego

fasola do podpieczenia ciasta

 

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jajka, śmietany i proszku zrobić kruche ciasto. Dać mu odpocząć w lodówce.
Gruszki obrać i podzielić na cząstki. Ser pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, obciążyć fasolą. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na jeszcze ciepłym rozłożyć ser, a na nim cząstki gruszek. Posypać ziarnami granatu.
Piec przez 30 min w 180 stopniach. Podając, można polać łyżeczką miodu.

powrót

Podobne przepisy

Key lime pie - tarta limonkowa
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta z beszamelem, białą rybą i porami
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta lotaryńska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.