Tarta z czereśniami

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tarta z czereśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma czereśni

cukier

25 gramów arrowroot

czyli mączki skrobiowej

pół kilograma chudego serka

cytryna

esencja waniliowa

125 ml kremu angielskiego

2 łyżki gęstej galaretki cytrynowej

ciasto filo

 

 

Przygotowanie:


Owoce drylujemy, wrzucamy do rondla, dolewamy 3 łyżki wody, dosładzamy, by wydobyć z nich sok. Mieszamy delikatnie i gotujemy kilka minut. Sok trzeba zagęścić rozpuszczoną w łyżce zimnej wody mączką skrobiową. Wlewamy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i minutę gotujemy, by owoce pokryły się piękną glazurą. Gasimy ogień i zostawiamy je do przestygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ptysiowe z kremem jagodowo-malinowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.