Malka Kafka

Tarta z cukinii ze szczypiorkiem na kruchym cieście


Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 11081

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mąki

150 g zimnego masła

płaska łyżeczka soli

spora cukinia utarta na grubej tarce

pęczek posiekanego szczypiorku

2 jaja

szklanka kremówki

pieprz

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Masło posiekaj z mąką i solą. Szybko zagnieć, a jeśli się nie łączy, dolej trochę lodowatej wody. Ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj. Wyłóż nim formę do tarty i obciąż ziarnami fasoli wysypanymi na pergaminie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 15 minut, wyjmij z piekarnika, zdejmij fasolę i zalej masą przygotowaną według przepisu poniżej.
Wymieszaj roztrzepane jajka z kremówką i przyprawami. Dodaj startą cukinię, szczypior i pieprz. Wylej masę na ciasto, wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż masa się zetnie i przyrumieni, to jest około 15 minut.

powrót

skomentuj przepis

#Azeta

21.12.2010 14:19


Warszawa

CYTUJ

Witam,
Właśnie jem tartę przygotowaną własnoręcznie według ww przepisu. Co do ciasta dałabym więcej mąki, ale tylko dlatego, że moja forma do tart jest moze większa, do samego nadzienia dodałabym sera feta, może nie byłaby taka mdła. Popijam kefir.

#darepek

18.12.2010 23:12


lodz

CYTUJ

może buć ciekawy młody kucharz

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.