Gary  Mehigan

Tarta z cebuli, oliwek i sardeli


Przepis z programu Męski weekend dzień matki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z cebuli, oliwek i sardeli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 cebule

100 ml oliwy

1 łyżka stołowa posiekanego tymianku

1 czerwona papryka

placek z ciasta francuskiego wielkości 30x30 cm

40 oliwek kalamata bez pestek

20 dobrej jakości sardeli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Obrać cebule i pokroić w grube plastry. Rondel o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i smażyć cebule, często mieszając, aż będą brązowe. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Placek rozwałkować do grubości pół centymetra. Blachę przykryć pergaminem, wyłożyć placek, przykryć drugą warstwą pergaminu, nałożyć drugą blachę i docisnąć, na przykład ciężkim rondlem. Wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Następnie z ciasta na blasze wykroić koło o średnicy 25 cm, przykryć jak poprzednio i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut, aż się upiecze.
Wtedy umieścić także w piekarniku całą paprykę. Gdy sczernieje, wyjąć, włożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Zdjąć skórkę, odciąć wierzch, usunąć nasionka i pokroić w paseczki. Sardele pokroić w paseczki. Na upieczony spód wyłożyć usmażoną na brązowo cebulę. Ułożyć paseczki papryki, a następnie sardele tak, aby powstała kratka. W każdą kratkę włożyć oliwkę. Posypać posiekanym tymiankiem. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.