Tarta z botwiną

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z botwiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

łyżka oleju

2 drobno pokrojone szalotki

drobno pokrojony ząbek czosnku

110 g boczku pokrojonego na skwarki

600 g botwiny

3 jajka

250 ml crème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany

sól i pieprz

110 g startego gruyère’a

garść rodzynek

garść prażonych orzeszków piniowych

gotowe ciasto do tarty o śr. 22 cm



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić szalotkę. Wrzucić czosnek na ostatnią minutę. Wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć boczek. Zrzucić go do szalotki. Oddzielić liście botwiny od łodyżek. Łodyżki drobno pokroić, liście rozdrobnić. Usmażyć łodyżki do miękkości na tłuszczu z boczku (przykrycie patelni przyśpieszy sprawę). Wrzucić rozdrobnione liście i smażyć do zmięknięcia, przez ok. 3 min. Zmieszać jajka z crème fraîche. Posolić i popieprzyć. W dużej misce wymieszać szalotkę, skwarki, botwinę, ser, rodzynki i orzeszki. Skosztować i doprawić. Wypełnić ciasto masą warzywną i zalać crème fraîche z dodatkami. Piec, aż tarta zastygnie, ok. pół godziny. Wyjąć i ostudzić. Podawać w temp. pokojowej.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.