Tarta z botwiną

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z botwiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

łyżka oleju

2 drobno pokrojone szalotki

drobno pokrojony ząbek czosnku

110 g boczku pokrojonego na skwarki

600 g botwiny

3 jajka

250 ml crème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany

sól i pieprz

110 g startego gruyère’a

garść rodzynek

garść prażonych orzeszków piniowych

gotowe ciasto do tarty o śr. 22 cm



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić szalotkę. Wrzucić czosnek na ostatnią minutę. Wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć boczek. Zrzucić go do szalotki. Oddzielić liście botwiny od łodyżek. Łodyżki drobno pokroić, liście rozdrobnić. Usmażyć łodyżki do miękkości na tłuszczu z boczku (przykrycie patelni przyśpieszy sprawę). Wrzucić rozdrobnione liście i smażyć do zmięknięcia, przez ok. 3 min. Zmieszać jajka z crème fraîche. Posolić i popieprzyć. W dużej misce wymieszać szalotkę, skwarki, botwinę, ser, rodzynki i orzeszki. Skosztować i doprawić. Wypełnić ciasto masą warzywną i zalać crème fraîche z dodatkami. Piec, aż tarta zastygnie, ok. pół godziny. Wyjąć i ostudzić. Podawać w temp. pokojowej.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.