Tarta z botwiną

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z botwiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

łyżka oleju

2 drobno pokrojone szalotki

drobno pokrojony ząbek czosnku

110 g boczku pokrojonego na skwarki

600 g botwiny

3 jajka

250 ml crème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany

sól i pieprz

110 g startego gruyère’a

garść rodzynek

garść prażonych orzeszków piniowych

gotowe ciasto do tarty o śr. 22 cm



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić szalotkę. Wrzucić czosnek na ostatnią minutę. Wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć boczek. Zrzucić go do szalotki. Oddzielić liście botwiny od łodyżek. Łodyżki drobno pokroić, liście rozdrobnić. Usmażyć łodyżki do miękkości na tłuszczu z boczku (przykrycie patelni przyśpieszy sprawę). Wrzucić rozdrobnione liście i smażyć do zmięknięcia, przez ok. 3 min. Zmieszać jajka z crème fraîche. Posolić i popieprzyć. W dużej misce wymieszać szalotkę, skwarki, botwinę, ser, rodzynki i orzeszki. Skosztować i doprawić. Wypełnić ciasto masą warzywną i zalać crème fraîche z dodatkami. Piec, aż tarta zastygnie, ok. pół godziny. Wyjąć i ostudzić. Podawać w temp. pokojowej.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Wegańskie ciasto z owocami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.