Ricardo Larrivee

Tarta z białą czekoladą i malinami


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta z białą czekoladą i malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki kruchego ciasta:

180 g pszennej mąki

szczypta soli

2 łyżki stołowe cukru

75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

1 łyżka stołowa lodowatej wody

1,5 łyżeczki octu



Składniki farszu:

180 ml śmietany 35%

120 g posiekanej, białej czekolady

1 rozkłócone jajo

375 ml świeżych malin

wiórki z białej czekolady



Przygotowanie ciasta:

Do robota kuchennego wsyp mąkę, sól i cukier. Miksuj przez kilka sekund stosując funkcję pulsacja. Dodaj masło, pulsuj w cyklach po kilka sekund, aż powstaną zacierki. Wlej zimną wodę i ocet. Znowu pulsuj, aż ciasto zacznie przypominać kulę. Wysyp z robota. Zagnieć kulę dłońmi. Owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Wypełnij ciastem spód formy do tart o średnicy 23 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ustaw kratkę w dolnej części piekarnika. Rozgrzej do 190°C.

Na cieście połóż arkusz foli albuminowej. Wysyp suchą fasolę. Piecz przez 10 minut. Zdejmij folię i fasolę, piecz przez kolejne 5 minut. Zostaw do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170°C. W rondlu podgrzewaj śmietanę z czekoladą, aż się roztopi. Wlej jajo do miski. Ubijaj trzepaczką przez 15 sekund wlewając powoli śmietanę z czekoladą. Na spodzie z ciasta ułóż 250 ml malin, czubkami do góry. Ostrożnie wylej masę tak, żeby wystawały czubki owoców. Piecz przez 30-35 minut aż środek będzie sztywny. Zostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny.

Podawaj tego samego dnia ozdobiwszy resztą malin i wiórkami z białej czekolady.



@ Ricardo Larrivée

powrót

Podobne przepisy

Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.