Sophie Grigson

Tarta truskawkowa z arcydzięglem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta truskawkowa z arcydzięglem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Przygotować kruchy spód w formie do tart – upiec go, nie rumieniąc.



Creme patisserie

250 ml mleka

4 łodyżki arcydzięgla

1 laska wanilii

szczypta soli

2 żółtka

60 g cukru

45 g mąki uniwersalnej

300- 400 g niewielkich truskawek bez szypułek

cukier-puder do oprószenia



Przygotowanie

Podgrzać w rondlu na małym ogniu mleko z dodatkiem łodyg arcydzięgla, laski wanilii i szczypty soli. Doprowadzić do wrzenia, jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i gotować pół godziny. W misce ubić

2 żółtka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna i puszysta. Przesiać mąkę do żółtek z cukrem

i wymieszać za pomocą trzepaczki. Do jajecznej mieszaniny dolać gorące mleko z przyprawami. Zamieszać i przelać z powrotem do rondla. Podgrzewać krem na średnim ogniu, bez przerwy mieszając. Po zagotowaniu wyjąć laskę wanilii oraz łodygi arcydzięgla. Ostudzić krem, przekroić truskawki wzdłuż na połówki. Przed samym podaniem rozsmarować krem na kruchym spodzie,

a na nim ułożyć połówki truskawek w koncentrycznych kręgach. Oprószyć tartę cukrem-pudrem.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.