Tarta, truskawkowa Margerita i bita śmietana kolendrowa

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tarta, truskawkowa Margerita i bita śmietana kolendrowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki spodu:

450g wiórków kokosowych

450g białej czekolady

2 łyżeczki ekstraktu wanilii



Składniki farszu:

2 paczki żelatyny

120 ml zimnej wody

225g mrożonych truskawek

400 ml puszka mleka kokosowego

skórka i sok z 2 limonek

60 ml tequili

60 ml grand marnier

60g miałkiego cukru



Składniki bitej śmietany:

1 pęczek kolendry

30g cukru

250 ml śmietany 35%



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Rozsyp wiórki na blasze. Praż w piekarniku, aż będą złocisto-brązowe, czyli przez ok. 15-20 minut. W misce ustawionej nad garnkiem z wrzątkiem roztop czekoladę. Mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj uprażone wiórki i wanilię. Wyłóż folią plastikową foremkę do tart, wlej do niej masę czekoladową. Dociśnij i zrób równy brzeg. Wstaw do lodówki na 15 minut, aż się zetnie.

W tym czasie do małego rondelka wlej zimną wodę i wsyp żelatynę. Odstaw na kilka minut. Postaw na małym ogniu i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Zmiksuj truskawki, mleko kokosowe, skórkę i sok z limonek, tequilę, grand marnier i cukier na gładką masę. Wlej rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i przelej na stwardniały spód. Schładzaj, aż się zetnie, przez co najmniej 3 godziny, a jeszcze lepiej całą noc. Przed podaniem wrzuć kolendrę i cukier do robota kuchennego i zmiksuj. W misce ubij śmietanę razem z kolendrą zmiksowaną z cukrem. Przełóż na tartę i natychmiast podawaj! Tartę łatwiej wyjąć z foremki i dopiero wtedy pokroić.



Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.