Tarta tatin

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 – 14 jabłek na szarlotkę (np. royal gala lub golden delicious)

175 g niesolonego masła

400 g cukru

krążek gotowego ciasta

 

Przygotowanie:

Obrać jabłka, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Postawić patelnię o śr. 30 - 36 cm na kuchence i włożyć do niej masło i cukier. Roztopić je do postaci płynnego karmelu, przez ok. 20 min.
Ułożyć koncentrycznie połówki jabłek. Można do tego użyć drewnianej łyżki. Ułożyć je jak najciaśniej i zachować 2 – 3 połówki, które będzie można dołożyć, kiedy jabłka zmniejszą objętość. Smażyć przez ok. 20 min.
Jabłka skarmelizują się z jednej strony. Poprzewracać je łyżką i widelcem. Jeśli popękają, nie ma zmartwienia, gdyż będą dobrą stroną do góry, kiedy przewrócimy tartę. Smażymy przez 20 min, aż jabłka skarmelizują się w całości.
Zestawić patelnię. Położyć na wierzchu ciasto i podwinąć brzegi. Wstawić patelnię do piekarnika i piec, aż ciasto stanie się chrupkie i złociste, przez ok. 15 – 20 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 min przed przewróceniem. Można też upiec przed samym podaniem, żeby ciasto nie straciło chrupkości.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki łaciate na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.