Tarta tatin

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 – 14 jabłek na szarlotkę (np. royal gala lub golden delicious)

175 g niesolonego masła

400 g cukru

krążek gotowego ciasta

 

Przygotowanie:

Obrać jabłka, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Postawić patelnię o śr. 30 - 36 cm na kuchence i włożyć do niej masło i cukier. Roztopić je do postaci płynnego karmelu, przez ok. 20 min.
Ułożyć koncentrycznie połówki jabłek. Można do tego użyć drewnianej łyżki. Ułożyć je jak najciaśniej i zachować 2 – 3 połówki, które będzie można dołożyć, kiedy jabłka zmniejszą objętość. Smażyć przez ok. 20 min.
Jabłka skarmelizują się z jednej strony. Poprzewracać je łyżką i widelcem. Jeśli popękają, nie ma zmartwienia, gdyż będą dobrą stroną do góry, kiedy przewrócimy tartę. Smażymy przez 20 min, aż jabłka skarmelizują się w całości.
Zestawić patelnię. Położyć na wierzchu ciasto i podwinąć brzegi. Wstawić patelnię do piekarnika i piec, aż ciasto stanie się chrupkie i złociste, przez ok. 15 – 20 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 min przed przewróceniem. Można też upiec przed samym podaniem, żeby ciasto nie straciło chrupkości.

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
1000 karteczek
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.