Annabel  Langbein

Tarta Tatin z jabłkami i syropem klonowym


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta Tatin z jabłkami i syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

porcja gotowego ciasta francuskiego

8-10 jabłek

100 gramów masła

½ mocno ubitej szklanki brązowego cukru

skóra starta z jednej pomarańczy

pół łyżeczki mielonych goździków

2 łyżki syropu klonowego



Do podania:

lody waniliowe lub bita śmietana



Przygotowanie:

Z ciasta wyjąć krążek wielkości patelni, której będziemy używać do smażenia i pieczenia (ważne, aby mogła spełnić obie funkcje). Ciasto włożyć do lodówki. Jabłka obrać. Przekroić na pół wzdłuż a potem na pół w poprzek. Wyjąć gniazda nasienne. Na patelnię wrzucić masło, cukier, skórkę z pomarańczy i goździki. Postawić na ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, dodać syrop klonowy. Podgrzewać 5-6 minut mieszając. Należy uważać, bo karmel jest wyjątkowo gorący. Zgasić ogień. Na karmelu ułożyć ciasno jabłka wypukłą strona do góry. Wolną przestrzeń wypełnić pokrojonymi kawałkami jabłek. Piec przez 15 minut w 220 °C. Wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć ciasto i piec kolejne 15 minut do zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić na 20 minut do ostygnięcia. Przykryć dużym talerzem i przytrzymując ściereczką obrócić do góry nogami. Zostawić na 1-2 minut, żeby jabłka odkleiły się od patelni. Unieść patelnię. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.