Delia  Smith

Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem


Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

około 1 kg czerwonej cebuli

3 dag masła

1 łyżeczka cukru

6 gałązek tymianku

1 łyżka stołowa octu balsamicznego

1 łyżka stołowa posiekanego tymianku

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebule przekrawamy wzdłuż na pół. W dwudziestotrzycentymetrowym, żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i łodyżki tymianku. Układamy cebule przekrojoną stroną w dół i wypełniamy wszystkie wolne miejsca mniejszymi kawałkami. Dodajemy ocet i posiekany tymianek, porządnie doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy 10 minut na dużym ogniu. Następnie przykrywamy folią i wstawiamy na 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmujemy folię, stawiamy na ogniu i odparowujemy soki, aż zgęstnieją. Przykrywamy cebule krążkiem kruchego ciasta, zagniecionego z serem or

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.