James  Martin

Tarta tatin z chrupiącym karmelem i lodami orzechowymi


Przepis z programu Słodki James (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin z chrupiącym karmelem i lodami orzechowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Chrupiący karmel

350 g drobnego cukru

2 łyżki płynnej glukozy

100 ml jasnego miodu

100 ml wody

olej do natłuszczenia formy

1½ łyżeczki sody oczyszczonej



Lody

200 ml ubitej śmietany kremówki

1 łyżka jasnego miodu

50 g obranych i posiekanych orzechów włoskich



Tarta Tatin

150 g drobnego cukru

25 g masła

mąka do oprószenia blatu

375 g gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego

8 słodkich jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki

listki z 2 gałązek świeżego tymianku



Przygotowanie

Aby przyrządzić chrupiący karmel, połącz w rondlu z grubym dnem cukier, miód, glukozę oraz wodę, wstaw termometr cukierniczy i zagotuj. Lekko natłuść olejem płaską blachę do pieczenia. Gdy temperatura mieszaniny osiągnie 160 stopni C, zdejmij rondel z ognia. Dodaj do karmelu sodę oczyszczoną, szybko ją wmieszaj i natychmiast przelej całość na natłuszczoną blachę i odstaw do ostygnięcia. Gdy karmel stwardnieje, połam go na małe kawałki. Wymieszaj w misce bitą śmietanę z miodem, orzechami włoskimi oraz dwiema dużymi garściami kawałków karmelu. Przełóż mieszaninę do pojemnika i wstaw zamrażarki na 15 minut, żeby się zestaliła. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Żeby przygotować tartę, wsyp cukier do żaroodpornego naczynia (o średnicy około 20 cm) i podgrzewaj bez mieszania, aż karmel przybierze złocisto-brązowe zabarwienie. Zdejmij naczynie z ognia i wmieszaj masło. Ułóż ciasto biszkoptowe na lekko oprószonej mąką powierzchni i wytnij krążek o średnicy nieco większej, niż żaroodporne naczynie. Ułóż jabłka w naczyniu z karmelem i posyp listkami świeżego tymianku. Przykryj jabłka i karmelową mieszaninę krążkiem ciasta, a brzegi zawiń w dół wewnątrz ścianek żaroodpornego naczynia. Wstaw tartę do piekarnika i piecz 20-25 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe. Wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw, żeby trochę przestygło. Przykryj naczynie talerzem i obróć tak, aby tarta wysunęła się na talerz, a jabłka znalazły się na górze. Podawaj na ciepło z porcją pokruszonego “plastra miodu” i lodów orzechowych.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto czekoladowe w jednej misce
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.