Gary  Rhodes

Tarta śmietanowo-pomarańczowa


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta śmietanowo-pomarańczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gotowy

upieczony spód z kruchego ciasta

2-3 łyżki stołowe dżemu pomarańczowego

3 jaja

100 g miałkiego cukru

600 ml kremówki

skórka starta z 1 małej pomarańczy

cukier puder (do podania)

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzej do 170°C. Na gotowy spód nałóż dżem pomarańczowy i rozsmaruj na spodzie. Można go zastąpić dżemem z limonek lub cytryn. Do miski wbij jaja, wsyp cukier i ubij. Wlej kremówkę, dodaj skórkę startą z małej pomarańczy. Ubij razem i wylej na spód z ciasta. Wstaw na 30-40 minut do rozgrzanego piekarnika. Wyjmij i wystudź. Masa powinna być miękka i lekko poruszać się przy potrząsaniu. Można ją posypać cukrem pudrem, wstawić pod rozgrzany grill lub opalić palnikiem kuchennym.

powrót

Podobne przepisy

Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wegańskie ciasto z owocami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.