Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 170g mąki pszennej przesianej
  • 110g masła schłodzonego
  • 30g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • sól
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 175 ml mleka
  • ½ kostki masła
  • ½ kg śliwek węgierek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę usiekaj nożem ze schłodzonym masłem, dodaj 2 żółtka, zagnieć szybko ciasto, wyłóż nim formę do tarty i wstaw do schłodzenia na ½ godziny. W tym czasie rozprowadź proszek budyniowy mlekiem i mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia i wkręć do masy pozostałe dwa żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Ciasto do tarty nakłuj widelcem obciąż np. suchą fasolą i podpiecz w piecu o temperaturze 190 stopni C na jasny kolor. Z podpieczonego ciasta zdejmij fasolę nałóż krem waniliowy i na to ułóż połówki śliwek. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA