Adam Chrząstowski

Tarta śliwkowa


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 19036

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

170g mąki pszennej przesianej

110g masła schłodzonego

30g cukru pudru

4 żółtka

sól

2 opakowania budyniu waniliowego

175 ml mleka

½ kostki masła

½ kg śliwek węgierek

 

 

Przygotowanie:


Mąkę usiekaj nożem ze schłodzonym masłem, dodaj 2 żółtka, zagnieć szybko ciasto, wyłóż nim formę do tarty i wstaw do schłodzenia na ½ godziny. W tym czasie rozprowadź proszek budyniowy mlekiem i mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia i wkręć do masy pozostałe dwa żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Ciasto do tarty nakłuj widelcem obciąż np. suchą fasolą i podpiecz w piecu o temperaturze 190 stopni C na jasny kolor. Z podpieczonego ciasta zdejmij fasolę nałóż krem waniliowy i na to ułóż połówki śliwek. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

beatahelena

postów: 4

22.01.2012 21:19

CYTUJ

Ja dodaję tylko jeden budyń i 250 ml mleka. Dodaję również mniej masła zarówno do ciasta , jak i do masy.

#maa

21.01.2012 22:44


CYTUJ

mnie właśnie wyszła....

freciczka

postów: 5

02.09.2011 12:21

CYTUJ

Krem wychodzi bardzo smaczny - robię z proporcji z przepisu i zawsze wychodzi!fajne połączenie smaków:)

#LeszekL

01.02.2011 12:10


Warszawa

CYTUJ

Tam na pewno jest 175 ml mleka na 2 opakowania budyniu? Przecież wyjdzie z tego niejadalna klucha???

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.