Anna Olson

Tarta pistacjowa z grejpfrutem


Przepis z programu Na słodko (odc.37)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta pistacjowa z grejpfrutem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

1 ½ szklanki mąki uniwersalnej

½ szklanki mielonych nie solonych orzechów pistacjowych bez łupin

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka soli

¾ kostki zimnego masła

4 żółtka



Nadzienie

½ szklanki śmietany kremówki

1/3 szklanki cukru

2 jajka

2 żółtka

1 łyżka ekstraktu waniliowego

½ szklanki zmielonych niesolonych orzechów pistacjowych bez łupin



Dodatkowo

4 różowe grejpfruty

¼ szklanki galaretki jabłkowej

2 łyżki zmielonych niesolonych orzechów pistacjowych bez łupin



Przygotowanie ciasta

Zmieszać w misce mąkę, zmielone pistacje, cukier i sól. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać, aż składniki się połączą, uzyskując jednolitą, grudkowatą konsystencję. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić masę do lodówki, żeby się zestaliła przed wałkowaniem.

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Na oprószonej mąką stolnicy zagniatać ciasto przez 1 minutę. Rozwałkować na grubość ok. 0.6 cm. Lekko natłuszczoną formę do tarty o średnicy 23 cm wyłożyć ciastem. Docisnąć ciasto do krawędzi formy i przyciąć brzeg. Wstawić do lodówki na 15 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem na całej powierzchni i piec przez 18 minut. Ostudzić.



Przygotowanie nadzienia

Zmieszać śmietanę, cukier, jajka, żółtka i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Dodać zmielone pistacje i wlać nadzienie do formy z ostudzonym spodem z ciasta. Piec 25 minut, aż nadzienie się zetnie. Ostudzić tartę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.



Obrać grejpfruty i zdjąć błonkę z cząstek miąższu. Ułożyć cząstki grejpfruta koncentrycznie

na nadzieniu. Zanurzając pędzel w ciepłej, gęstej galaretce zmieszanej z 2 łyżkami wody, posmarować powierzchnię tarty. Posypać obwód tarty zmielonymi pistacjami. Schłodzić przed podaniem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.