Tarta morelowa

Tarta morelowa
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 225 g słodkiego
  • kruchego ciasta
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka stołowa semoliny
  • 750 g-1kg świeżych moreli
  • 100 g miałkiego cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Upiecz spód z kruchego ciasta w formie do tart o średnicy 20 cm. Posmaruj dno żółtkiem. Rozsyp równą warstwą hemolinę. Świeże, jędrne morele przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż na spodzie z ciasta. Posyp 100 g miałkiego cukru. Dojrzałym owocom wystarczy mniej cukru. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 230°C. Lekko przypalone owoce sprawią, że deser będzie gorzko-słodki. Podawaj z lodami migdałowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA