Gary  Rhodes

Tarta morelowa


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta morelowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g słodkiego

kruchego ciasta

1 żółtko

1 płaska łyżka stołowa semoliny

750 g-1kg świeżych moreli

100 g miałkiego cukru

 

 

Przygotowanie:


Upiecz spód z kruchego ciasta w formie do tart o średnicy 20 cm. Posmaruj dno żółtkiem. Rozsyp równą warstwą hemolinę. Świeże, jędrne morele przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż na spodzie z ciasta. Posyp 100 g miałkiego cukru. Dojrzałym owocom wystarczy mniej cukru. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 230°C. Lekko przypalone owoce sprawią, że deser będzie gorzko-słodki. Podawaj z lodami migdałowymi.

powrót

Podobne przepisy

Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.