Ruth  Rogers

Tarta migdałowa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tarta migdałowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kruche ciasto do słodkich tart:

170 g mąki pszennej

100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

50 g miałkiego cukru

szczypta soli

2 małe żółtka



Nadzienie:

½ kg blanszowanych migdałów, zmielonych

200 g miałkiego masła

100 g cukru

4 jajka

250 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki

cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Za pomocą malaksera zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki, żeby stężało. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni C. Zetrzyj ciasto na tarce do foremki. Ugnieć je tak, żeby przywarło do dna i ścianek, i żeby pozbyć się nierówności. Staraj się jak najkrócej dotykać ciasta, żeby się nie zagrzało. Wstaw foremkę z ciastem na 20 minut do piekarnika i przygotuj wypełnienie. Zmieszaj w blenderze masło z cukrem na gładką masę, najkrócej jak się da. Dodaj migdały i przemieszaj ponownie, żeby masa była jednolita. Dodaj jajka, zmiksuj szybko i przelej na upieczony spód. Wyrównaj powierzchnię i wstaw tartę do piekarnika o temperaturze 150 stopni C na 40 min. Kiedy tarta przestygnie, powtykaj ćwiartki truskawek w migdałowe wypełnienie i oprósz cukrem pudrem.



© Rose Gray i Ruth Rogers

powrót

Podobne przepisy

Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.