Paul Merret

Tarta melasowa


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta melasowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kruchy spód:

250 g mąki pszennej, przesianej + trochę do oprószenia blaszki i blatu

175 g masła + trochę do wysmarowania foremki

75 g cukru-pudru

2 żółtka z jajek od kur z wolnego wybiegu

1 łyżka zimnej wody



Przygotowanie:

150 g miękiszu bułki kupionej dzień wcześniej

650 g golden syrup (jasnego syropu melasowego)

150 g niesolonego masła

1 jajko od kury z wolnego wybiegu

50 ml śmietany kremówki

skórka otarta z 2 cytryn

duża szczypta soli

clotted cream (angielski specjał – bardzo gęsta słodka śmietana) albo gęsta słodka kremówka





Kruchy spód:

Rozetrzyj palcami masło z mąką, aż nabierze konsystencji bułki tartej. Dodaj cukier puder, żółtka i zimną wodę i szybko zagnieć. Owiń ciasto folią plastikową i włóż do lodówki na 2 godz. Wysmaruj masłem blaszkę do tart o średnicy 23 cm, oprósz mąką i strząśnij nadmiar. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowaną blaszkę do tarty. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Owiń je luźno wokół wałka i szybko przenieś do blaszki. Dociśnij ciasto do dna i przytnij nadmiar ciasta wystający poza krawędzie. Wstaw surowy spód do lodówki na 30 min. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Po 30 min ponakłuwaj spód z ciasta widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp na spód obciążenie z ryżu, fasoli albo drobnych monet. Wstaw do piekarnika na 30-35 min, aż spód się lekko zrumieni i stwardnieje. Zdejmij obciążenie i papier i odstaw ciasto do ostygnięcia.



Wypełnienie:

Zmiel miękisz bułki w malakserze i odstaw na bok. Na średnim ogniu stop masło w rondlu razem z melasą. W misce wymieszaj trzepaczką jajko ze śmietaną, a następnie wąskim strumieniem dolej stopione masło z syropem i wymieszaj. Dodaj zmieloną bułkę, skórkę z cytryn i sól, i starannie wszystko wymieszaj. Wlej masę do blaszki z podpieczonym spodem i piecz 40-45 min, aż wypełnienie będzie ciemnozłote. Przed podaniem ostudź ciasto przez 15 min. Podawaj ciepłe z porcją śmietany.



powrót

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.