Anna Olson

Tarta limonkowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta limonkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 8 porcji

Spód

3 szklanki drobno pokruszonych herbatników czekoladowych

1 szklanka słodzonych wiórków kokosowych

½ łyżeczki soli

170 g niesolonego masła



Nadzienie

3 puszki mleka skondensowanego (à 200 ml)

12 żółtek

1 ½ szklanki soku z limonki

1 ½ łyżki skórki otartej z limonki



Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.



Przygotować spód

Stopić masło. Zmieszać herbatniki, wiórki kokosowe i sól. Wlać masło i mieszać, dopóki składniki się nie połączą. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 25 cm i wylepić dno. Piec 7-8 minut, aż wiórki kokosowe się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.



Przygotować nadzienie

Wymieszać składniki nadzienia na gładką masę. Wylać na upieczony spód i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Pokroić tartę na porcje i podawać z kandyzowanymi plasterkami limonki i sosem jagodowym.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.