James  Martin

Tarta jabłkowo-miodowa


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta jabłkowo-miodowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gotowe ciasto francuskie

3 duże plastry marmolady pigwowej (membrillo)

2 jabłka np: Golden Delicious

1 łyżka masła

1/2 łyżki miodu

 

 

Przygotowanie:


Z ciasta wycinamy koło o średnicy 15cm. Układamy je na teflonowej blaszce (zwykłą blaszkę trzeba posmarować masłem, a wtedy spód ciasta zmięknie). Na cieście kładziemy plastry marmolady. Jabłka (ze skórką) kroimy na pół i w równe plasterki i układamy na marmoladzie. Jabłka smarujemy stopionym masłem i miodem. Pieczemy 10 do 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 -190°C.
Krem miodowo-orzechowy: śmietanę ubijamy na krem, nadal ubijając dodajemy miód i orzechy. Schładzamy w lodówce. Tartę przekładamy na talerz i jeszcze raz smarujemy jabłka roztopionym masłem. Dekorujemy kremem miodowo-orzechowym i listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.