James  Martin

Tarta jabłkowo-miodowa


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta jabłkowo-miodowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gotowe ciasto francuskie

3 duże plastry marmolady pigwowej (membrillo)

2 jabłka np: Golden Delicious

1 łyżka masła

1/2 łyżki miodu

 

 

Przygotowanie:


Z ciasta wycinamy koło o średnicy 15cm. Układamy je na teflonowej blaszce (zwykłą blaszkę trzeba posmarować masłem, a wtedy spód ciasta zmięknie). Na cieście kładziemy plastry marmolady. Jabłka (ze skórką) kroimy na pół i w równe plasterki i układamy na marmoladzie. Jabłka smarujemy stopionym masłem i miodem. Pieczemy 10 do 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 -190°C.
Krem miodowo-orzechowy: śmietanę ubijamy na krem, nadal ubijając dodajemy miód i orzechy. Schładzamy w lodówce. Tartę przekładamy na talerz i jeszcze raz smarujemy jabłka roztopionym masłem. Dekorujemy kremem miodowo-orzechowym i listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Babeczki bananowo-orzechowe
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.