Anna Olson

Tarta hawajska


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tarta hawajska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

białko 2 dużych jajek

½ szklanki cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych



Krem

1 szklanka serka mascarpone

½ szklanki cukru

1 łyżeczka otartej skórki z limonki

3 łyżki soku z limonki

½ szklanki miąższu z mango (ok. ½ dużego owocu mango)



Owocowe przybranie

1 dojrzały owoc passiflory

½ owocu mango, pokrojonego w podłużne plasterki

1 karambola, pokrojona w plasterki

¼ owocu pitahaja, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki – ćwiartki

1 nieduża papaja, obrana i pokrojona w plasterki

1 kiwi zielone, obrane i pokrojone na plasterki

1 kiwi żółte, obrane i pokrojone na plasterki



Przygotowanie spodu

Rozgrzać piekarnik do 135ºC. Zmieszać białko, cukier i nektar waniliowy. Gdy cukier jest na wpół rozpuszczony, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać składniki. Natłuścić prostokątną blaszkę do tart o wymiarach 25 cm x 10 cm i przełożyć do niej kokosową masę. Palcami zamoczonymi w zimnej wodzie docisnąć ją do dna i ścianek. Piec przez 35 – 45 min, obracając foremkę o 180º w połowie pieczenia, aż spód zezłoci się na brzegach. Ostudzić w foremce, a następnie ostrożnie wyjąć.



Przygotowanie kremu

Zmielić w malakserze miąższ mango na gładkie puree. Delikatnie utrzeć mascarpone z cukrem, dodać skórkę i sok z limonki oraz puree z mango i zmieszać składniki na gładką masę (niezbyt intensywnie, żeby zachowała konsystencję gęstego musu). Jeśli krem jest zbyt rzadki, wstawić go na 20 min. do lodówki. Nałożyć równą warstwę kremu na spód za pomocą szprycy albo łyżki. Schłodzić przed podaniem.



Przed samym podaniem ozdobić tartę plasterkami owoców egzotycznych. Owoce można pokroić nieco wcześniej i przechowywać przykryte wilgotną ściereczką.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka Phoebe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.