Gary  Rhodes

Tarta dżemowa


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tarta dżemowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 porcja ciasta francuskiego

175g masła

175g drobnego cukru

175g mielonych migdałów

40g mąki

3 jajka

225g dżemu jeżynowego

 

 

Przygotowanie:


Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, nie przycinaj wystających brzegów - dzięki temu ciasto się nie skurczy. Odstaw na 20 minut. Zapiecz na biało - wyłóż ciasto folią aluminiową lub pergaminem i wysyp na wierzch suszoną fasolę lub groch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 15-20 minut. Zdejmij obciążenie i obkrój nadmiar ciasta wokół krawędzi formy. W malakserze lub ręcznie, w misce rozetrzyj masło z cukrem. Dodaj migdały i mąkę. Cały czas mieszając/miksując dodaj jajka, po jednym. Gotową masę wyłóż upieczone ciasto, tak, żeby sięgało jakieś 2 mm od krawędzi formy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut, jeżeli używasz kilku mniejszych foremek, lub 45-60 minut, jeśli pieczesz jedną dużą tartę. Ciasto będzie gotowe, kiedy masa będzie dość twarda, a nóż w nią wbity będzie czysty po wyjęciu. Masa lekko wyrośnie. Część wystającą ponad wysokość formy należy odkroić nożem. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe nałóż na nie dżem, tak, żeby pokryć całą powierzchnię. Wstaw do piekarnika na kolejne 1-2 minut, dzięki czemu dżem lepiej nasączy masę. Podawaj od razu, lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.