James  Martin

Tarta druhen


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta druhen
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Tarta

1 paczka gotowego kruchego ciasta

miękkie masło, do posmarowania blaszki

150g twarogu

4 łyżki dżemu malinowego (jeśli wolisz inny dżem, może być inny)

1 łyżka mielonych migdałów

drobno posiekana skórka z 1 cytryny

2 jajka, najlepiej od kur z wolnego chowu

mała garść rodzynek

2 łyżki cukru pudru, do oprószenia



Do podania

bita śmietana lub bardzo gęsta śmietana zbierana z podgrzanego mleka, ewentualnie świeże owoce – wedle uznania



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni, aż będzie miało średnicę o 5cm większą niż blaszka do tarty (potrzebna będzie blaszka z odejmowanym dnem). Nasmaruj masłem blaszkę i, korzystając z wałka, przenieś ciasto na blaszkę. Uważaj, żeby nie rozciągać go zbyt mocno. Ostrożnie wepchnij ciasto do blaszki. Zostaw nadmiar ciasta zwisający poza krawędź blaszki. Posmaruj ciasto dżemem, grubo. W oddzielnej misce wymieszaj twaróg, cukier, mielone migdały i skórkę z cytryny. Wbij do miski jajka, dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Polej mieszaniną warstwę dżemu i piecz tartę w piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Zanim odetniesz nadmiar ciasta, pozwól tarcie przestygnąć. Oprósz cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną, gęstą śmietaną zbieraną z podgrzanego mleka lub świeżymi owocami.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.