Anna Olson

Tarta daktylowa


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.18)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta daktylowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nadzienie

1 szklanki posiekanych suszonych daktyli bez pestek

1 i ½ szklanki cydru jabłkowego

¾ szklanki czerwonego wina

¼ szklanki złocistego cukru trzcinowego

2 kawałki kory cynamonowej

1/8 łyżeczki mielonych goździków



Ciasto

150 g miękkiego masła

½ szklanki cukru

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 i ¼ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka ziaren anyżku, całych lub mielonych

1/2 łyżeczki soli



Kremowy twarożek

120 g kremowego twarogu o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego



1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania tarty



Przygotowanie Nadzienia

Zmieszać w rondlu wszystkie składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. mieszając, aż daktyle wchłoną płyn i nadzienie zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej

i usunąć korę cynamonową.



Przygotowanie Ciasta

Utrzeć masło z cukrem na kremową masę Dodać jajko i kwaśną śmietanę. Do drugiej miski wsypać mąkę, anyżek i sól i dodać sypkie składniki do maślanej masy. Mieszać, aż składniki się połączą. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować dyski, zawinąć w plastykową folię i chłodzić przez

20 minut.



Kremowy twarożek

Utrzeć twarożek na gładką masę, zmieszać z cukrem oraz wanilią i odstawić.



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować jeden dysk do grubości 0,5 cm. Wyłożyć ciastem formę do tart o ruchomym dnie, docisnąć do ścianek i przyciąć brzegi ciasta. Rozprowadzić na cieście kremowy twarożek, a następnie daktylowe nadzienie. Wyrównać powierzchnię. Rozwałkować drugi dysk z ciasta na grubość 0,5 cm i wyciąć z niego 12 pasków dwucentymetrowej szerokości. Ułożyć paski na daktylowym nadzieniu tworząc kratkę i przyciąć, żeby nie wystawały poza krawędź formy. Za pomocą pędzla posmarować tartę jajkiem z wodą i piec 40-50 minut, aż ciasto będzie złociste. Ostudzić tartę przed podaniem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

BAZIA9

postów: 1

31.10.2013 22:33

CYTUJ

UWAGA! Błąd w przepisie po polsku. W oryginalnej wersji są 2 szklanki posiekanych daktyli, a nie 1!
Sprawdziłam, tarta przypomina tureckie wypieki.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.