Tarta daktylowa z gruszkami, orzechami i toffi

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta daktylowa z gruszkami, orzechami i toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kruche ciasto:

200 g maki

2 łyżki cukru pudru

100 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę

1 średnie jajko, lekko ubite

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki zimnej wody

 

Nadzienie:

200 g daktyli bez pestek, grubo posiekanych

150 ml mleka pełnotłustego

3 średnie dojrzałe gruszki (w sumie ok. 500 g)

50 g niesolonego masła, o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

100 g maki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

50 g mielonych migdałów

2 duże jajka

100 g jasnego cukru muscovado

2 łyżki ciemnej melasy

100 g łuskanych orzechów laskowych, grubo posiekanych

 

Sos toffi:

200 g jasnego cukru muscovado

50 g niesolonego masła

250 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Ciasto:
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj cukier puder. Wrzuć masło i palcami wcieraj w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem w malakserze i przełóż do miski. W osobnej miseczce lekko ubij jajko z sokiem cytrynowym i wodą. W mące z masłem zrób na środku dołek i wlej masę jajeczną. Przy pomocy noża stołowego mieszaj, aż ciasta zacznie się sklejać (jeśli jest zbyt suche, ewentualnie podlej wodą). Szybko zagnieć rękami i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 15 minut.

Nadzienie:
Włóż daktyle do rondla, zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i odstaw na 30 minut, by się namoczyły.

Sos toffi:
Na małym ogniu podgrzewaj w garnku cukier, masło i śmietanę, aż składniki się połączą w gładki sos. Doprowadź niemal do wrzenia i gotuj 5 minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw do niego płaską blachę, by się nagrzała. Przygotuj foremkę do tarty o średnicy 25 cm i głębokości ok. 3,5 cm. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę do tarty. Dno nakłuj widelcem. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Ułóż promieniście na cieście. Skrop 4 łyżkami sosu toffi i wstaw do lodówki.

Dokończ nadzienie:
Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć namoczone daktyle na purée. Przełóż do miski, dodaj masło, ekstrakt wanilii, mąkę, sodę, migdały, jajka, cukier i melasę. Miksuj, aż składniki się połączą. Wmieszaj posiekane orzechy. Wylej mieszaninę na ułożone na cieście gruszki i rozprowadź równą warstwą. Wstaw na rozgrzaną blachę i piecz 40-45 minut, aż nadzienie wyrośnie i się zrumieni. Odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy.

Podawaj na ciepło, z gęstą śmietaną lub lodami i resztą sosu toffi.

powrót

Podobne przepisy

Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.