Tomasz Deker

Tarta czekoladowa z pastą pralinową i orzechami laskowymi


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

odsłon: 166

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Tarta:

200 g mąki pszennej

100 g masła (pokrojonego w kostkę i zamrożone)

80 g cukru pudru

25 g kakao

1 małe jajko

 

Genache czekoladowy:

200 g śmietany kremówki

185 g czekolady 60%

40 g masła

 

Dodatki:

100 g pasty pralinowej

50 g orzechów laskowych (do dekoracji)

 

Przygotowanie:

Przygotuj spód tarty. Zmiksuj mąkę, kakao, cukier puder i jajko. Następnie dodaj masło i ponownie całość zmiksuj. Uformowane ciasto odstaw do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Spód tarty ponacinaj nożykiem. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na ok. 15 minut, a potem piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Przygotuj czekoladowy genache. Śmietanę podgrzej do 60-70 stopni C. Ciepłą śmietaną zalej kawałki czekolady na 3 razy, cały czas mieszając. Następnie dodaj masło i wszystko zmiksuj blenderem na aksamitną masę.
Na spód upieczonej tarty nałóż pastę pralinową i rozsmaruj.
Na wierzch pasty wysyp uprażone i posiekane orzechy laskowe i wylej genache czekoladowy.
Gotową tartę udekoruj orzechami laskowymi i wstaw do lodówki na godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Tarta razowa ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta lotaryńska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta czekoladowa z pastą pralinową i orzechami laskowymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Tarta z gruszkami i Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.