James  Martin

Tarta cytrynowo-bezowa


Przepis z programu Słodki James (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta cytrynowo-bezowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kruche ciasto

225 g mąki

szczypta soli

110 g zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostkę

2 łyżeczki drobnego cukru

1 żółtko

trochę zimnej wody



Wypełnienie

100 g drobnego cukru

7 łyżka mąki kukurydzianej

otarta skórka i sok z 4 dużych cytryn

6 żółtek

100 g niesolonego stopionego masła



Beza

białka z 6 średnich naturalnych jajek

300 g drobnego cukru



Przygotowanie

Przesiej mąkę i sól przez sito do miski. Dodaj masło i wyrabiaj końcami palców, aż do uzyskania konsystencji tartej bułki. Dodaj cukier i szybko zagnieć ciasto wraz z żółtkiem i odrobiną wody. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C i nasmaruj wnętrze blachy do tart o średnicy 22 cm. Ustaw blachę na większej blasze do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na krążek takiej średnicy, aby wystawało poza blachę do tart – nie przykrawaj jeszcze brzegów ciasta na tym etapie. Wyłóż ciasto pergaminem i wypełnij fasolą, grochem albo syntetycznymi obciążnikami do pieczenia. Dopiero teraz odetnij nadmiar ciasta ostrym nożem. Piecz ciasto 15-20 minut lub do momentu, aż przybierze jasnozłote zabarwienie i wyschnie – usuń pergamin i obciążenie na ostatnie 5 minut pieczenia. A następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Przygotuj cytrynowy krem lemon curd, miksując najpierw w dużej misce cukier i mąkę kukurydzianą z dostateczną ilością wody, aby wytworzyć pastę. W rondelku zagotuj 50 ml wody ze startą skórką cytrynową. Cały czas miksując, stopniowo wlewaj gorącą ciecz do pasty z mąki kukurydzianej i cukru, aż masa stanie się gładka. Ubij żółtka jajek z sokiem cytrynowym i masłem. Wlej z powrotem do rondla. Podgrzewaj krem na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wlej do podpieczonego w tortownicy ciasta i zostaw na trochę do przestudzenia. Aby przyrządzić bezę, ubij białka w dużej misce elektrycznym mikserem na sztywną pianę. Ciągle intensywnie miksując dodawaj stopniowo cukier, po łyżeczce na raz. Nałóż bezową masę do szprycy cukierniczej z prostą dyszą (albo do plastikowego woreczka z odciętym dolnym rogiem) i wyciśnij bezę na cytrynowe wypełnienie. Piecz 35-45 minut, aż beza podpiecze się na krucho z wierzchu, ale wewnątrz pozostanie miękka i żelowata. Podawaj w porcjach na ciepło lub na zimno.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.