Anna Olson

Tarta cytrynowo-bezowa


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta cytrynowo-bezowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

1½ szklanki mąki

1 łyżka cukru

½ łyżeczki soli

180 g masła zimnego pokrojonego w niedużą kostkę

1 duże jajko

1 łyżka soku z cytryny



Nadzienie

1¼ szklanki cukru

1½ szklanki wody

5 łyżek skrobi kukurydzianej

5 żółtek

szczypta soli

1 łyżka drobno otartej skórki cytrynowej

½ szklanki świeżego soku z cytryny

2 łyżki masła



Beza

białko z 5 dużych jaj

½ łyżeczki winianu potasu

1/3 szklanki cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej



Przygotować spód

Zmieszać mąkę z cukrem i solą, dodać masło i posiekać, aż mieszanina osiągnie jednolicie grudkowatą konsystencję z widocznymi kawałeczkami masła. W mniejszej misce zmieszać jajko z sokiem cytrynowym i wlać do mączno-maślanej mieszaniny. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto, a następnie zawinąć je w plastikową folię, uformować na kształt dysku i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość nieco mniejszą niż 0,5 cm. Oprószyć mąką dno 20-centymetrowej blaszki do tart i wyłożyć ją ciastem, a następnie wstawić do zamrażarki na 10 minut, żeby stężało. Przykryć ciasto folią aluminiową razem z brzegami i obciążyć suchym ryżem albo fasolą. Piec przez 10 min. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec przez kolejne 10 min. Zdjąć folię z obciążnikiem i piec przez następne 10 min, aż środek ciasta będzie suchy. Ostudzić przed wlaniem nadzienia.



Przygotować nadzienie

Za pomocą trzepaczki wymieszać w garnku o grubym dnie wodę z cukrem i skrobią kukurydzianą. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać przez 5 min na małym ogniu, bez przerwy mieszając. Zwiększyć ogień do średniego i mieszać trzepaczką, aż krem zgęstnieje i zrobi się lśniący (ok. 5 min). Zdjąć z ognia i przecedzić. Dodać sok i skórkę cytrynową oraz masło i mieszać, aż masło się stopi. Wlać krem do ostudzonego spodu, odstawić na 15 min, żeby przestygł Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny.



Przygotowac bezę

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Ubić białka z winianem potasu za pomocą miksera. Ubijać dalej, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie sztywna. Oprószyć powierzchnię bezowej piany skrobią kukurydzianą i wymieszać. Nałożyć bezę na spód z kremem cytrynowym, ozdabiając ją fantazyjnymi zadziorkami. Zapiec przez 10 min, aż beza delikatnie zbrązowieje. Ostudzić i schłodzić przed podaniem, a następnie ostrożnie pokroić.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.