Laura Calder

Tarta cytrynowa


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 całe jajka

4 żółtka jajek

155 g cukru

175 ml soku cytrynowego (z 4 cytryn)

150 ml crème fraîche lub gęstej śmietany

1 kruchy spód tarty

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Ubij razem jajka, żółtka i cukier. Dodaj sok z cytryny, a następnie śmietanę. Wylej na spód tarty. Pozbądź się piany, która zebrała się na wierzchu oraz bąbelków. Piecz, aż tarta się zsiądzie, czyli ok. 30 min. Przed podaniem schłodź.

powrót

Podobne przepisy

Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#nimk_a

25.05.2011 17:07


Byd

CYTUJ

ja zapomniałam o śmietanie ale i tak jest pycha, musiał tylko więcej posiedzieć ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.