Tarta cytrynowa z lawendą

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta cytrynowa z lawendą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 ml soku z cytryn

2 łyżki skórki otartej z cytryny

200 g cukru + 2 łyżki do posypania

2 łyżki mąki kukurydzianej

4 lekko ubite jajka

4 lekko ubite żółtka + 1 żółtko do posmarowania ciasta

100 g masła pokrojonego w kostkę

kilka kropli olejku lawendowego

375 g gotowego ciasta francuskiego

lawenda do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż formę papierem do pieczenia. W rondlu połącz sok z cytryny, skórkę cytrynową, cukier, mąkę kukurydzianą, jajka, żółtka. Postaw rondel na średnim ogniu i gotuj 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Mikstura powinna być gładka i gęsta. Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło i kilka kropli olejku lawendowego. Ostudź. Tymczasem umieść ciasto na blacie i odetnij jednocentymetrowy pasek przy krawędziach. Posmaruj ciasto (również odcięte paski) ubitym żółtkiem. Paski przylep pionowo do krawędzi ciasta, żeby utworzyć schludną ramkę. Nakłuj ciasto widelcem i posyp cukrem. Przenieś do formy i piecz 15-20 minut lub do momentu, gdy się zrumieni. Dociśnij spód ciasta i wypełnij kremem cytrynowym. Udekoruj lawendą i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.