Laura Calder

Tarta cytrusowo - dyniowa


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta cytrusowo - dyniowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

upieczony spód tarty o średnicy 23 cm

500 ml ugotowanego miąższu dyni

250 ml crème fraîche

125 soku z czerwonych pomarańczy (lub mieszanka soków: grapefruitowego

pomarańczowego i cytrynowego)

185 ml cukru

2 jajka

1 łyżeczka wanilii

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Utrzyj razem wszystkie składniki i wylej masę na spód tarty. Piecz 45 min, aż skórka stwardnieje. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Podaj.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona dynia piżmowa z jogurtem z pomidorami i kaparami
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.