Gary  Rhodes

Tarta cygańska


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tarta cygańska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g kruchego ciasta

1 puszka (400g) mleka skondensowanego

350g cukru muscovado

 

 

Przygotowanie:


Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 25 cm i umieść w formie do tary. Na ciasto połóż kawałek pergaminu i obciąż fasolą. Piecz w rozgrzanym do 200°C. piekarniku przez 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia. Do skondensowanego mleka dodaj cukier i mieszaj energicznie, lub miksuj robotem przez 10-15 minut, aż osiągniesz puszystą masę w kolorze czekolady. Przelej masę do foremki z ciasta i piecz przez kolejne 10 minut. Tarta będzie miała gładką, lepką powierzchnię i nie zsiądzie się do końca zanim nie odstawisz jej do wystudzenia. Ciasto podawaj wystudzone.

powrót

Podobne przepisy

Bardzo waniliowe babeczki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.