Anna Olson

Tarta cheddarowo-jabłkowa z syropem klonowym


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta cheddarowo-jabłkowa z syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Proporcje na 8-12 porcji



Ciasto

1 szklanka mąki

1/2 łyżki cukru

1/2 łyżki kaszki kukurydzianej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

120 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki

1/4 szklanki startego średnio dojrzałego sera cheddar

1 łyżki gęstej śmietany (18%)

1 do 2 łyżek zimnej wody



Nadzienie

½ szklanki serka ricotta

2 szklanki startego średnio dojrzałego sera cheddar

3 szklanki plasterków jabłek odmiany Granny Smith (można wziąć “zielone” jabłka, w Polsce sprzedawane na sztuki)

1/3 szklanki cukru

½ łyżeczki cynamonu

1/3 szklanki syropu klonowego



Przygotowanie

Wsypać do miski mąkę, cukier, kaszkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. Posiekać z masłem, aż całość utworzy drobne grudki. Wymieszać z tartym cheddarem. Wlać połowę śmietany, wymieszanej z wodą, zagnieść, w razie potrzeby dolać mieszankę śmietany z wodą. Uformować z ciasta spłaszczony krążek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wymieszać serek ricotta ze startym cheddarem. Plasterki jabłek posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 3 mm. Delikatnie przenieść ciasto do formy na tartę z wyjmowanym dnem, wyłożyć ciastem formę, poodcinać wystające brzegi. Rozsmarować na cieście serowe nadzienie, na wierzchu poukładać plasterki jabłek. Piec 35 do 45 minut, aż ciasto nabierze złocisto-brązowego koloru.

Odstawić tartę na 10 minut. Po tym czasie posmarować ją po wierzchu syropem klonowym. Tarta najsmaczniejsza jest na ciepło.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.