Sophie Grigson

Tarta cebulowo- czosnkowo- szczypiorkowa


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta cebulowo- czosnkowo- szczypiorkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Rozgrzać piekarnik do 170ºC.

Przygotować spód tarty z kruchego ciasta i upiec go, nie rumieniąc.



Nadzienie do tarty

6 ząbków czosnku

230 ml śmietany 12%

200 ml tłustego mleka

2 żółtka

1 jajko

sól, pieprz

2 czerwone cebule

200 g łagodnego pleśniowego sera (np. Dolcelatte)

pęczek szczypiorku



Przygotowanie

Czerwone cebule pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na gorącym oleju, aż zrobią się brązowe

i chrupiące. Zagotować wodę w rondlu. Ząbki czosnku obrać, wrzucić do wrzątku i gotować przez minutę. Wyjąć ząbki łyżką cedzakową, wylać wrzątek. Włożyć czosnek z powrotem do rondla i zalać śmietaną oraz mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 10- 15 min, aż ząbki będą miękkie. Czosnek przełożyć do miski, a mleczny płyn odstawić. Zmiażdżyć ząbki czosnku widelcem, dodać żółtka i jajko. Starannie utrzeć składniki i dolać mieszaninę mleka i śmietany, w której gotował się czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Na przygotowanym kruchym spodzie ułożyć usmażoną czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posiekany szczypiorek. Zalać wszystko przygotowanym śmietankowym nadzieniem. Piec 30 - 40 min. Podawać na ciepło albo na zimno z dodatkiem sałaty.



© Sophie Grigson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.