Paul Merret

Tarta Bakewell


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta Bakewell
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

130 g mielonych migdałów

10 g miękkiego masła

100 g drobnego cukru + trochę do oprószenia

1 jajko od kury z wolnego wybiegu + 1 żółtko

kilka kropli ekstraktu waniliowego

500 g kruchego ciasta (może być ze sklepu)

mąka pszenna

do oprószenia

5 łyżek dżemu malinowego

2 łyżki mleka

1-2 łyżki płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Utrzyj w misce mielone migdały z masłem i cukrem za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj rozkłócone jajko (bez żółtka) oraz ekstrakt waniliowy i starannie utrzyj. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 30 min, żeby masa stężała. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na kwadrat o przekątnej ok. 30 cm. Lekko oprósz mąką płytką blaszkę do pieczenia, owiń ciasto luźno na wałku i przenieś na blachę, układając je tak, żeby brzegi ciasta zwisały poza blachę. Na środek ciasta nałóż dżem i rozprowadź go równą warstwą na cieście wypukłą stroną łyżki. Na wierzch nałóż schłodzoną masę migdałową i rozprowadź ją równą warstwą na cieście z dżemem. Delikatnie pozaginaj krawędzie ciasta do środka, tworząc rodzaj rozchylonej sakiewki wokół nadzienia. Rozbełtaj żółtko z mlekiem i posmaruj kruche ciasto za pomocą pędzla. Oprósz je cukrem, a nadzienie pokryj płatkami migdałowymi. Wstaw tartę do piekarnika na 25-30 min i piecz, aż ciasto się zrumieni, a migdałowe nadzienie lekko zezłoci. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i dopiecz tartę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika jeszcze przez 10-15 min. Wyjmij tartę z piekarnika i ostudź nieco przed pokrojeniem i podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.