Tarta Bakewell

Tarta Bakewell
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 130 g mielonych migdałów
  • 10 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru + trochę do oprószenia
  • 1 jajko od kury z wolnego wybiegu + 1 żółtko
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 500 g kruchego ciasta (może być ze sklepu)
  • mąka pszenna
  • do oprószenia
  • 5 łyżek dżemu malinowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki płatków migdałowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Utrzyj w misce mielone migdały z masłem i cukrem za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj rozkłócone jajko (bez żółtka) oraz ekstrakt waniliowy i starannie utrzyj. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 30 min, żeby masa stężała. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na kwadrat o przekątnej ok. 30 cm. Lekko oprósz mąką płytką blaszkę do pieczenia, owiń ciasto luźno na wałku i przenieś na blachę, układając je tak, żeby brzegi ciasta zwisały poza blachę. Na środek ciasta nałóż dżem i rozprowadź go równą warstwą na cieście wypukłą stroną łyżki. Na wierzch nałóż schłodzoną masę migdałową i rozprowadź ją równą warstwą na cieście z dżemem. Delikatnie pozaginaj krawędzie ciasta do środka, tworząc rodzaj rozchylonej sakiewki wokół nadzienia. Rozbełtaj żółtko z mlekiem i posmaruj kruche ciasto za pomocą pędzla. Oprósz je cukrem, a nadzienie pokryj płatkami migdałowymi. Wstaw tartę do piekarnika na 25-30 min i piecz, aż ciasto się zrumieni, a migdałowe nadzienie lekko zezłoci. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i dopiecz tartę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika jeszcze przez 10-15 min. Wyjmij tartę z piekarnika i ostudź nieco przed pokrojeniem i podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA