Anna Olson

Tarta ananasowa z kozim serem


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta ananasowa z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

170 g świeżego koziego twarogu

100 g masła o temp. pokojowej

1½ szklanki mąki

szczypta soli



Nadzienie

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

½ szklanki śmietany kremówki

1 łyżka złocistego syropu kukurydzianego

¼ szklanki cukru

¼ ubitej szklanki brązowego cukru

3 duże żółtka

2 łyżki masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

¾ szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych



Do podania

6-7 plastrów ananasa

¼ ubitej szklanki brązowego cukru

115 g koziego twarogu

1 łyżeczka pokruszonych ziaren czerwonego pieprzu



Przygotowanie spodu

Utrzeć kozi ser z masłem na gładką masę. Dodać mąkę oraz sól i zagnieść, żeby składniki się połączyły. Zawinąć w folię i uformować kształt dysku. Chłodzić 2 godziny przed wałkowaniem. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0.6 cm. Wyłożyć ciastem okrągłą blaszkę do tart z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm i wstawić na 125 min. do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Przykryć schłodzony spód folią aluminiową i obciążyć surowym ryżem albo suchą fasolą. Piec 20 min, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 10 min, aż ciasto lekko zbrązowieje. Odstawić do wystygnięcia.



Zmieszać w rondlu śmietanę kremówkę ze skrobią kukurydzianą. Dodać syrop kukurydziany, zwykły i brązowy cukier oraz żółtka i wymieszać za pomocą trzepaczki. Podgrzewać mieszaninę na średnim ogniu stale mieszając, aż zgęstnieje i zrobi się lśniąca. Zdjąć rondel z ognia, dodać masło, ekstrakt waniliowy i sól. Dodać wiórki kokosowe, zamieszać, odstawić do ostygnięcia.

Nałożyć nadzienie na spód i schłodzić przed podaniem.



Przed samym podaniem rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, ułożyć plastry ananasa na blasze, posypać brązowym cukrem i zapiekać przez 2 min, aż cukier się stopi. Od razu ułożyć plastry ananasa na przygotowanym spodzie z nadzieniem. Pokruszyć na wierzch kozi ser i posypać pokruszonym czerwonym pieprzem.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.