Anjum  Anand

Tarka dal


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Tarka dal
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g łuskanej ciecierzycy

dokładnie wypłukanej

1 litr wody

3 łyżki oleju roślinnego

2 łyżeczki nasion kminu

1 mała cebula

posiekana

2 zielone papryczki chilli

ponakłuwane widelcem

2 cm korzenia imbiru

obrane i pokrojone w cienkie paski

3 ząbki czosnku

obrane

3 pomidory

¾ łyżeczki kurkumy

¾ łyżeczki garam masala

1½ łyżeczki mielonej kolendry

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

garść posiekanych liści świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Umieścić ciecierzycę w garnku z 900 ml wody, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką pianę, która wytworzy się na powierzchni. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować, regularnie mieszając, 35-40 minut, aż ciecierzyca lekko zmięknie. W razie potrzeby dolać wody. Zdjąć garnek z ognia i rozgnieść ciecierzycę tłuczkiem. Odstawić do zgęstnienia i ostygnięcia. Na patelni rozgrzać olej. Dodać nasiona kminu i smażyć 20-30 sekund, aż zaczną pachnieć. Dodać cebulę, papryczki i imbir, i smażyć 4-5 minut, do zrumienienia. Zmiksować czosnek i pomidory na purée. Przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać. Dodać mielone przyprawy i pozostałe 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Posolić do smaku i gotować na średnim ogniu 15-20 minut, aż olej z sosu wypłynie na powierzchnię. Dodać ugotowaną ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Jeśli dal będzie za gęste, dolać wody. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać świeżą kolendrę, wymieszać i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.