David Gaboriaud

Tapenada z czarnych oliwek, pesto z suszonych pomidorów i pesto z serca karczocha


Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tapenada z czarnych oliwek, pesto z suszonych pomidorów i pesto z serca karczocha
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

tapenada:

200 g czarnych oliwek

2 łyżki suszonego cząbru (można go zastąpić tymiankiem)

1 lub 2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra vergine

pesto z suszonych pomidorów:

200 g suszonych pomidorów w oleju

1 ząbek czosnku

pieprz

1 łyżeczka nasion fenkuła (koper włoski)

oliwa extra vergine

pesto z serca karczocha:

200 g serca karczocha w oleju

1 ząbek czosnku

40-50 g sera parmigiano reggiano

1 łyżka soku z cytryny

oliwa extra vergine

4 małe ciabatty

 

Przygotowanie:

Tapenada – zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Doprawić do smaku.
Pesto z suszonych pomidorów - zmiksować wszystkie składniki, oprócz fenkuła, który jest dodawany na końcu. Doprawić do smaku
Pesto z karczocha – zmiksować ze sobą wszystkie składniki, oprócz cytryny, która jest dodawany na końcu. Doprawić do smaku.
Ciabatty zgrillować na patelni. Podawać trzy pasty w małych miseczkach, obok położyć ciabatty (ewentualnie dodać surowe warzywa pokrojone w słupki).

powrót

Podobne przepisy

Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.