David Gaboriaud

Tapenada z czarnych oliwek, pesto z suszonych pomidorów i pesto z serca karczocha


Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tapenada z czarnych oliwek, pesto z suszonych pomidorów i pesto z serca karczocha
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

tapenada:

200 g czarnych oliwek

2 łyżki suszonego cząbru (można go zastąpić tymiankiem)

1 lub 2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra vergine

pesto z suszonych pomidorów:

200 g suszonych pomidorów w oleju

1 ząbek czosnku

pieprz

1 łyżeczka nasion fenkuła (koper włoski)

oliwa extra vergine

pesto z serca karczocha:

200 g serca karczocha w oleju

1 ząbek czosnku

40-50 g sera parmigiano reggiano

1 łyżka soku z cytryny

oliwa extra vergine

4 małe ciabatty

 

Przygotowanie:

Tapenada – zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Doprawić do smaku.
Pesto z suszonych pomidorów - zmiksować wszystkie składniki, oprócz fenkuła, który jest dodawany na końcu. Doprawić do smaku
Pesto z karczocha – zmiksować ze sobą wszystkie składniki, oprócz cytryny, która jest dodawany na końcu. Doprawić do smaku.
Ciabatty zgrillować na patelni. Podawać trzy pasty w małych miseczkach, obok położyć ciabatty (ewentualnie dodać surowe warzywa pokrojone w słupki).

powrót

Podobne przepisy

Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.