David Gaboriaud

Tapasy prowansalskie


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 1379

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 sardynek w całości, świeżych i wypatroszonych

1 cukinia pokrojona w grube plastry

1 bakłażan pokrojony w grube plastry

1 pomidor odmiany bawole serca, pokrojony w grube plastry

1 szklanka czarnych oliwek

1 łyżeczka kaparów

1 filecik anchois opłukany i osuszany

1-2 ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżego tymianku (same liście)

oliwa z oliwek

cytryna

świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Pasta tapenade – w moździerzu rozgnieć czosnek, dodaj anchois i kapary i dalej rozcieraj, by otrzymać pastę. Dodaj czarne oliwki i kontynuuj rozgniatanie, aż uzyskasz gęstą papkę. Dodaj tymianek, wlej oliwę z oliwek, połącz, dopraw do smaku i odstaw.
Na patelni grillowej podsmaż na oliwie kilka minut każde warzywo osobno z obu stron.
Na tej samej patelni podsmaż sardynki kilka minut z obu stron, na koniec dodaj rozmaryn, by oliwa przeszła jego aromatem.
Podaj grillowane warzywa i sardynki razem, z pastą tapenade jako dipem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.