David Gaboriaud

Tapasy prowansalskie


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 1260

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 sardynek w całości, świeżych i wypatroszonych

1 cukinia pokrojona w grube plastry

1 bakłażan pokrojony w grube plastry

1 pomidor odmiany bawole serca, pokrojony w grube plastry

1 szklanka czarnych oliwek

1 łyżeczka kaparów

1 filecik anchois opłukany i osuszany

1-2 ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżego tymianku (same liście)

oliwa z oliwek

cytryna

świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Pasta tapenade – w moździerzu rozgnieć czosnek, dodaj anchois i kapary i dalej rozcieraj, by otrzymać pastę. Dodaj czarne oliwki i kontynuuj rozgniatanie, aż uzyskasz gęstą papkę. Dodaj tymianek, wlej oliwę z oliwek, połącz, dopraw do smaku i odstaw.
Na patelni grillowej podsmaż na oliwie kilka minut każde warzywo osobno z obu stron.
Na tej samej patelni podsmaż sardynki kilka minut z obu stron, na koniec dodaj rozmaryn, by oliwa przeszła jego aromatem.
Podaj grillowane warzywa i sardynki razem, z pastą tapenade jako dipem.

powrót

Podobne przepisy

Pełnoziarniste pancakes z owocami
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.