Tamale Rosalii Junior

Tamale Rosalii Junior
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
nadzienie:
1 duża posiekana cebula
2 łyżki oliwy
4 filiżanki świeżych grzybów
20 g suszonych, namoczonych grzybów
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
sól i świeżo zmielony pieprz
½ filiżanki queso fresco
1 pęczek szczypiorku, posiekany
1 pęczek natki, posiekany
2 chili poblano, opieczone, obrane i pokrojone na paski

masa ciasta:
2 filiżanki mąki kukurydzianej „masa harina”
1½ filiżanki bulionu cielęcego lub drobiowego (albo płynu, w którym moczyły się grzyby)
½ łyżeczki soli
½ filiżanki smalcu lub masła

do podania:
salsa
pokruszony queso fresco
posiekana kolendra

12 łupin z kukurydzy moczonych 30 minut w wodzie (możesz je zastąpić folią aluminiową lub papierem do pieczenia)

Przygotowanie:
Ser queso fresco możemy zastąpić dowolnym miękkim serem, np. świeżym serem kozim lub fetą. Tamale możemy nadziać dowolnym farszem: wieprzowiną, indykiem, kurczakiem, mielonym mięsem. Nadzienie:
na dużej patelni na oliwie zeszklamy cebulę. Dodajemy grzyby i czosnek i podsmażamy jeszcze około 5 minut, aż wilgoć wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser i zioła i odstawiamy. Masa: łączymy mąkę z bulionem i solą. Po trochu dodajemy smalec, aż uzyskamy ciasto, które da się rozsmarowywać. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Odcedzamy i osuszamy łupiny kukurydzy. Palcami rozsmarowujemy cienką warstwę (kilka milimetrów) masy na łupinach, zostawiając przy brzegach jednocentymetrowy margines. Tajemnicą udanych tamale jest cienko rozsmarowana masa. Nakładamy po 2 łyżki grzybowego nadzienia do każdego tamale. Na wierzchu kładziemy 2-3 paski poblano. Zawijamy brzegi tak, żeby na siebie zachodziły, podwijamy krótsze końce i wkładamy tamale do naczynia do gotowania na parze. Gotujemy tamale na parze w bambusowym naczyniu, aż masa przestanie być lepka, czyli około godziny. Możemy je przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Podajemy tamale z salsą, pokruszonym serem i kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA